Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Μαθηματικά Α' τάξης Γυμνασίου από τον Νίκο Ροκοπάνο

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο υλικό:

Υλικό μαθηματικών Α' Γυμνασίου

Γνωριμία με την ιστορία και το περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

1.  Παρακολουθώ το βίντεο για να μάθω τι έγινε 1η Μάη 1886:
·         Βίντεο
2.  Διαβάζω το κείμενο:
3.  Κάνω το κουίζ για να μάθω:
4.  Παίζω ένα παιχνίδι:
·         Τα τρία 8άρια
5.  Κάνω στο τετράδιο:

·        Γράφω ένα κείμενο για την αφίσα (εικόνα), με δικό μου τίτλο. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν.
      Ποιοι είναι αυτοί στη διπλανή εικόνα;
Γιατί έχουν δεμένο τον δείκτη του ρολογιού;
Τι θέλουν να δείξουν;                            
·         Οι εργάτες του Σικάγο κέρδισαν το 8ωρο. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο Together we are strong και βρες τον λόγο για τον οποίο τα κατάφεραν οι εργάτες.
6.  Φτιάχνω μια αφίσα:
Τελευταία με τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν πολλές ώρες και να κουράζονται πολύ, γιατί είναι λίγοι, να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με πολλούς αρρώστους και να κινδυνεύουν να κολλήσουν κορονοϊό. Αν όλοι αυτοί αποφάσιζαν να ενωθούν και να κάνουν μια απεργία για να διεκδικήσουν κάτι, τι θα ζητούσαν και τι αφίσα θα ζωγράφιζαν;
·         Σκέψου, ρώτα, μάθε και ζωγράφισε την αφίσα τους.
7.  Τελικά, τι είναι Πρωτομαγιά; Ας ακούσουμε ένα τραγούδι:
·         Πρώτη του Μάη
ü  Τραγουδιστής: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
ü  Στιχουργός-Συνθέτης: Θωμάς Μπακαλάκος
ü  Είδος μουσικής: ελληνικό Ροκ
ü  Έτος κυκλοφορίας: 1980


Στείλε τις απορίες και ότι έφτιαξες και θες να το μοιραστείς στο email: euagthod@gmail.com

Ευαγγελίδης Θοδωρής
καθηγητής Πληροφορικής

Απεργιακή συγκέντρωση Πρωτομαγιάς

1ηΜάη – Απεργία
Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά
Αγωνιζόμαστε για ζωή με δικαιώματα
Οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886, των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, των 200 νεκρών της Καισαριανής το 1944 είναι επίκαιροι και μας δείχνουν τον δρόμο. Ενάντια στην βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους, για ασφάλιση και σύνταξη. Για δουλειά με δικαιώματα, για σταθερή και μόνιμη εργασία. Για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Ενάντια στους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
Παρασκευή 1ηΜάη, στις 10π.μ. στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου
Τιμούμε τους νεκρούς μας
Βαδίζουμε στον δρόμο τους μέσα από τους δικούς μας αγώνες
Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και στο Βαθύ.
                        Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου

                     Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γραμματέας

               Διαμαντίδης Τάκης                                               Κατεβάογλου Στέλιος

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για Τρίτη 28/4 και 1η Μάη


Μέσα στην καραντίνα φέρνουν νόμο λαιμητόμο.
Απάντηση να πάρουν ΔΕΝ ΘΑ  ΠΕΡΑΣΕΙ!
Μαζικά εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στη
Συγκέντρωση–διαδήλωση Τρίτη 28/4 12μ στο Βαθύ (πλατεία Πυθαγόρα)
             Οι εκάστοτε κρατούντες (παλιοί και νέοι) «συνηθίζουν»-ενδεικτικό του “ήθους” τους - να φέρνουν προς ψήφιση νομοσχέδια σε περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω διακοπών. Από την αύξηση του ωραρίου το Πάσχα του 2013 και τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών το καλοκαίρι του ίδιου έτους επί Αρβανιτόπουλου, μέχρι το “Νέο Λύκειο” του Γαβρόγλου που πάλι Πάσχα ήταν όταν το έφερε για ψήφιση, ενώ το “προσοντολόγιο” απολύσεων του ίδιου ήταν Χριστούγεννα!
Η Κεραμέως και η κυβέρνηση ΝΔ “αρίστευσε” σε ήθος , ξεπερνώντας τους όλους σε “αντικοινωνική στάση”. Μέσα στο περσυνό καλοκαίρι κατάργησε το Πανεπιστημιακό άσυλο και τώρα, με το λαό, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε καραντίνα επιχειρεί στα κλεφτά να εκμεταλλευτεί τον ημιστρατιωτικό νόμο για να περάσει το πιο αντιλαϊκό δημιούργημα στο χώρο της εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες.
             Το νομοσχέδιο που μπήκε για «διαβούλευση» και προωθείται άμεσα για ψήφιση, αποτελεί λαιμητόμο για τα δικαιώματα στις σπουδές! Από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο και το Λύκειο, φραγμοί παντού, κόφτες δικαιωμάτων, μέτρα αποκλεισμού μαζί με δημιουργία κλίματος αποθάρρυνσης για την πλειοψηφία των παιδιών του λαού. Πειθάρχηση, χειραγώγηση, κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων μέσω αξιολόγησης.
Μια παιδεία ταξική - για λίγους και εκλεκτούς.
Προσαρμοσμένη στον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλλουν. 
ΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ -  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών και εργαζομένων σε μια σειρά πόλεις της χώρας ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί
Ø Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε συγκέντρωση την Τρίτη 28/4 στις 12μ στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και στη διαδήλωση στη ΔΙΔΕ Σάμου
Ø Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση- διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ανάρτηση υλικού για τους μαθητές μας

            Μέσα από το Blog της ΕΛΜΕ Σάμου δίνεται η δυνατότητα στους καθηγητές των σχολείων ευθύνης της να δημοσιεύουν υλικό που απευθύνεται στους μαθητές τους. Προσφέρεται δηλαδή ένας τρόπος επικοινωνίας, ώστε οι καθηγητές να μπορούν να αναρτήσουν κάποιου είδους επαναληπτική άσκηση της ειδικότητας τους, παιχνίδια, οδηγίες, χρήσιμα συγγράμματα, ταινίες, άρθρα και βίντεο ή οτιδήποτε άλλο θα ήθελαν να μοιραστούν με τους μαθητές τους. 

            Στη συνέχεια μπορούν να ενημερώνουν τους μαθητές τους, με όποιο τρόπο επιθυμούν για την ανάρτησή τους. Έτσι θα διατηρείται μία ωφέλιμη και δημιουργική επαφή. Για να αναρτήσει υλικό ο καθηγητής θα χρειαστεί να στείλει ένα e-mail με το ονοματεπώνυμο και την ειδικότητα του, καθώς και το σχολείο και τα τμήματα στα οποία απευθύνεται. Στη συνέχεια η διαχειριστική ομάδα θα προβαίνει στην δημοσίευση της ανάρτησης το συντομότερο δυνατό. 

Για αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μπορείτε να στέλνετε το υλικό σας στα παρακάτω email:
email 1: elmesamou@yahoo.gr
email 2: samou.elme@gmail.com

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Για το σεμινάριο του Υπουργείου που υλοποιείται στις ημέρες αργίας του Σαββατοκύριακου


Εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και σε συνθήκες που αντικειμενικά περιορίζουν τη δυνατότητα συλλογικών διαδικασιών από την πλευρά του κινήματος, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Στην ρότα της επίθεσης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και η παρούσα επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς, υλοποιώντας της οδηγίες της Ε.Ε και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.
Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση έχουν μετατραπεί σε ελαστικά απασχολούμενους, αναπληρώνοντας τον εαυτό τους και έχουν αναγκαστεί να ακολουθήσουν έναν ατέρμονο αγώνα απόκτησης πρόχειρων δεξιοτήτων ή καταρτίσεων, αλλά και άλλων πιο επίσημων σπουδών, μέσω βεβαιώσεων και τίτλων. Όλη αυτή η διαδικασία, καμία βέβαια σχέση δεν έχει με την ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που κρίνεται σκόπιμη και ωφέλιμη όταν παρέχεται αποκλειστικά και δωρεάν από το κράτος. Ωστόσο, στο ισχύον καθεστώς αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ωθούνται σε αυτό το ατελείωτο κυνήγι τίτλων, πληρώνοντας αδρά, για να ανταπεξέλθουν στον βάρβαρο ανταγωνισμό και τις ορέξεις των αστικών επιτελείων. Οι νόμοι της αγοράς, η σημερινή εργασιακή ζούγκλα, η αντιμετώπιση των εργαζόμενων ως νούμερα στο καπιταλιστικό σύστημα, τους έχουν αναγκάσει μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να προσπαθούν διαρκώς και διακαώς να αποκτήσουν όσα περισσότερα «χαρτιά» μπορούν, για να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της εργασίας.
Σε αυτή την λογική πατάει και η μεθόδευση του Υπουργείου να οργανώσει σε ημέρες αργίας, δηλαδή μέσα στο Σαββατοκύριακο, σεμινάριο με τίτλο «Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Σχολική Πραγματικότητα». Καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε αυτό «βάζοντας ως τυράκι» την απόδοση σχετικής βεβαίωσης παρακολούθησης. Αυτή η ενέργεια αποτελεί έμμεσο εκβιασμό απέναντι στους εκπαιδευτικούς δεδομένου ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο ξαναμπαίνει το ζήτημα της αξιολόγησης, πιο επιτακτικά και επιθετικά για ακόμη μία φορά.
Οι επιμορφώσεις είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνονται, αλλά είναι επιστημονική ανάγκη να πραγματοποιούνται με όρους δια ζώσης επικοινωνίας και να απαντάνε σε εξειδικευμένες ανάγκες κλάδων και ειδικοτήτων και φυσικά να γίνονται κατά την διάρκεια του σχολικού μας ωραρίου, διαφορετικά να προβλέπουν υπερωριακή αποζημίωση για τους εκπαιδευτικούς. Όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, είχαν πολλές ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν στοχευμένες επιστημονικές, οργανωμένες, δια ζώσης ανά κλάδο επιμορφώσεις, προ ιού, τι τους εμπόδιζε να το κάνουν; Την ίδια ευκαιρία είχαν να βελτιώσουν και την εκπαίδευση, κάνοντας μόνιμους διορισμούς, για παράδειγμα. Η αλήθεια είναι πως όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί φορείς που κόπτονται για την «επιμόρφωση μας» και για κάθε είδους «προκοπή στην Παιδεία» είναι οι ίδιοι που έχουν και την ευθύνη για την καταστροφή της, άλλα και την παραπέρα υποβάθμιση της, βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου.
Καλούμε το Υπουργείο να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα και τη ζωή μας, τη στιγμή μάλιστα που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει μεταφέρει όλο το βάρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο μεράκι, στο φιλότιμο και την εφευρετικότητα των εκπαιδευτικών. Καλούμε τους συναδέλφους να απορρίψουν την συμμετοχή σε αυτό και σε οποιοδήποτε σεμινάριο καταπατά τα εργασιακά δικαιώματά μας και απαιτεί με ύπουλο τρόπο να εργαστούμε ακόμη και ημέρες αργίας. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και απαντάμε με οργάνωση και δράση μέσα απ’ τα σωματεία μας απέναντι σε κάθε αντιεκπαιδευτική, αντεργατική επίθεση.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου

                            Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

                      Διαμαντίδης Τάκης                                                           Κατεβάογλου Στέλιος

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ για τηλεκπαίδευση

Ανακοίνωση
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου έχει τοποθετηθεί, με προηγούμενη ανακοίνωσή του, για το θέμα της τηλεκπαίδευσης. Νομίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία του σχολείου, με όλες τις συνιστώσες της. Σχολείο σημαίνει επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους και με το δάσκαλο, δυνατότητα όλων των παιδιών ανεξαιρέτως να συμμετέχουν, σχολείο σημαίνει γνώση και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αυτό το κακέκτυπο εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση για την εκπαίδευση, ακόμα κι αν υπήρχαν όλες οι τεχνικές δυνατότητες. Πόσο μάλλον σήμερα που δεν υπάρχουν και το υπουργείο εμπαίζει όλους τους εμπλεκόμενους με τα πυροτεχνήματα περί δωρεάν χορήγησης υπολογιστών και τάμπλετ.
Σε αντίθεση με το υπουργείο, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική. Ούτε η σύγχρονη, ούτε η ασύγχρονη. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να την καθιστά υποχρεωτική. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να γίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επί της ουσίας, δεν έχουν ούτε όλοι οι μαθητές, ούτε όλοι οι εκπαιδευτικοί τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τις τεχνολογικές γνώσεις και τις κατάλληλες οικιακές συνθήκες για να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Με μια κουβέντα: η τηλεκπαίδευση γεννά και οξύνει αποκλεισμούς. Αποκλείει τους οικονομικά ασθενέστερους και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Για να μην αναφέρουμε καν τι γίνεται με τα παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή ή με τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.
Δυστυχώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πολλά από αυτά που γίνονται στις μέρες μας ήρθαν για να μείνουν. Νομίζουμε ότι αυτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης για όλους μας, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των ζωών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτά που γίνονται σήμερα, να είναι η αυριανή κανονικότητα. Γι αυτό και καταδικάζουμε την απόπειρα διεξαγωγής σεμιναρίων τηλεκπαίδευσης σε ημέρες αργίας (Σάββατο 11/4). Και με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή μας σε τηλεδιασκέψεις, αλλά και στην τηλεκπαίδευση γενικότερα δεν είναι υποχρεωτική. Σε κανένα έγγραφο του υπουργείου, σε καμιά επίσημη τοποθέτηση συμβούλου δεν αναφέρεται η υποχρεωτικότητα. Αντίθετα τονίζεται ότι η συμμετοχή μας είναι προαιρετική. Κλείνουμε λοιπόν τα αυτιά μας σε ψιθύρους, που μόνο σύγχυση και ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν. 
Τι κάνουμε λοιπόν; Είναι μια ευκαιρία για να λουφάρουμε, όπως μας κατηγορούν; Από την προηγούμενη ανακοίνωσή μας δηλώσαμε ότι πρέπει να μείνουμε κοντά στους μαθητές μας, επικοινωνώντας μαζί τους με κάθε πρόσφορο τρόπο και στηρίζοντάς τους. Και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί βοήθεια και στήριξη το να τους βάζουμε να διαβάσουν ένα κείμενο και να μας στέλνουν απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να βαθμολογηθούν (άλλη ψευδής διάδοση). Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους για τη γνώση, να βοηθήσουμε να ξεφύγουν λίγο από την πλήξη, κάνοντας πολλά από αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε στα στενά περιθώρια του μαθήματος. Ούτε νέα ύλη όμως πρέπει να παραδώσουμε ούτε να εξετάσουμε.
Στη λογική της καλύτερης επικοινωνίας και μεταξύ μας και με τους μαθητές μας, η ΕΛΜΕ άνοιξε λογαριασμό στο Facebook, που θα μπορεί να φιλοξενεί από πολιτιστικές προτάσεις (βιβλία, ταινίες, μουσική κλπ.) και επιστημονικά ερωτήματα μέχρι και σπαζοκεφαλιές. Στόχος να υπάρξει μια επικοινωνία με τους μαθητές έξω από το αφυδατωμένο δίπολο παράδοση εξέταση. Ταυτόχρονα προχωράμε στη δημιουργία blog, που εξασφαλίζει καλύτερο περιβάλλον για τον παραπάνω σκοπό. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους που συμμετέχουν στις πλατφόρμες του υπουργείου, να προβληματιστούν πάνω στον τρόπο συμμετοχής τους και να μην πέσουν στην παγίδα του ρόλου του εξεταστή.
·     Να ανακοινωθεί τώρα η μείωση της ύλης των πανελλαδικών, όριο αυτά που έχουν διδαχθεί μέσα στην τάξη.
·     Να μην γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και ο αντίστοιχος χρόνος να αφιερωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.
·     Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου

                            Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας


                      Διαμαντίδης Τάκης                                                    Κατεβάογλου Στέλιος